Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του τμήματος Φυσικών Επιστημών των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΛΛΑΔΙΟ.
Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του σχολείου μας δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά ως αποδέκτες πληροφοριών, αλλά προβλέπει ότι κατασκευάζουν τη γνώση δυναμικά, ερευνώντας, ερμηνεύοντας, δοκιμάζοντας ιδέες, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Ιδιαίτερα στα μαθήματα που κατατάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των Φυσικών Επιστημών, το πείραμα και η παρατήρηση έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η τεχνολογία μας έχει δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε πειράματα όχι μόνο μέσα στο εργαστήριο αλλά και μέσω του υπολογιστή, με κατάλληλο λογισμικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε με τα παιδιά να συζητήσουμε πάνω σε παρατηρήσεις και εμπειρίες που τις παλαιότερες εποχές δεν μπορούσαν να έχουν. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την θεωρητική ανάπτυξη, τα απλά πειράματα, τις ομαδικές και ατομικές εργασίες πετυχαίνουν τον στόχο μας: την εξοικείωση των παιδιών με τις Φυσικές Επιστήμες.
Στο σχολείο μας χρησιμοποιούμε τα πιο σύγχρονα εποπτικά μέσα και εκδόσεις εκπαιδευτικού λογισμικού. Τα εργαστήρια του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου διαθέτουν εργαστηριακό εξοπλισμό γιά πειράματα που απαιτούν ειδικά όργανα. Παράλληλα, όμως, εμείς οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικών Επιστημών χρησιμοποιούμε οπτικοακουστικά μέσα που περιγράφουν επιστημονικά θέματα με απλό τρόπο και εκπαιδευτικό λογισμικό ώστε η ανάπτυξη να γίνεται πιο ευχάριστη και κατανοητή.
Στο μάθημα της Βιολογίας, χρησιμοποιούμε το μικροσκόπιο του εργαστηρίου, προβάλλουμε την εικόνα στο διαδραστικό πίνακα, μελετούμε τον μικρόκοσμο και κάνουμε παρατηρήσεις ζωικών και φυτικών ιστών.
Τα παιδιά μας, χρησιμοποιώντας το ρομποτικό κατοπτρικό τηλεσκόπιο του εργαστηρίου, έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον ήλιο και τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνειά του.
Και όχι μόνο αυτό: κάποιες ανοιξιάτικες νύχτες, μαζευόμαστε όλοι μαζί, παιδιά, γονείς και δάσκαλοι στο σχολείο και διοργανώνουμε «αστροβραδιές», ώστε να παρατηρήσουμε και άλλα ουράνια σώματα, αστρονομικά φαινόμενα και να κάνουμε αστροχαρτογράφηση.
Το σχολείο μας διαθέτει καταγραφέα τεκτονικών κινήσεων, κόμβο του προγράμματος QCN του Πανεπιστημίου του Stanford. Μέσω αυτού, τα παιδιά παρακολουθούν τους σεισμούς που γίνονται στον κόσμο σε πραγματικό χρόνο, κάνουν παρατηρήσεις, αλλά δημιουργούν και τις δικές τους μικρές σεισμικές προσομοιώσεις, ώστε να μετρήσουν το μέγεθός τους.
Στο σχολείο μας είναι εγκατεστημένος σταθμός που αποτυπώνει διάφορα μετεωρολογικά μεγέθη. Χρησιμοποιώντας τον, φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά projects μετεωρολογίας με μετρήσεις, καταγραφή τιμών, γραφήματα. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν πώς γίνονται οι προβλέψεις και οι ακριβείς παρατηρήσεις. Επίσης, τα στοιχεία από τον σταθμό καταγράφονται στο δίκτυο www.meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών και είναι προσβάσιμα σε όλους από το δικτυακό τόπο του σχολείου (www.palladio.edu.gr/weather).