Το ξίδι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα υλικά που βρίσκεται στην κουζίνα μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν μαγειρεύουμε, όταν καθαρίζουμε ή ακόμα και για την αντιμετώπιση ενός τσιμπήματος από έντομο! Πριν μερικές δεκαετίες, το έλεγαν κατ’ ευφημισμόν «γλυκάδι»!
Ποια είναι όμως η περιεκτικότητά του σε οξικό οξύ, το οποίο αποτελεί και το κύριο συστατικό του ξιδιού; Την απάντηση έπρεπε να δώσουν οι μαθητές της Β' Λυκείου, έχοντας στη διάθεσή τους πυκνό διάλυμα καυστικού νατρίου, κατάλληλο δείκτη και όσα γυάλινα σκεύη τους ήταν απαραίτητα!
Ακολουθώντας μια διαδικασία που ονομάζεται «ογκομέτρηση», περίμεναν την αλλαγή του χρώματος του διαλύματος του ξιδιού, ενδεικτικό της ολοκλήρωσης της αντίδρασής του με το υδροξείδιο του νατρίου, και κατόπιν με τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της Χημείας, έκαναν υπολογισμούς και προσδιόρισαν την άγνωστη περιεκτικότητα στο οξύ! Έτσι, έμαθαν μια βασική διαδικασία που χρησιμοποιείται στον ποσοτικό προσδιορισμό συστατικών, όχι μόνο στο ξίδι, αλλά και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης!