Οι μαθητές/τριες της Β' Λυκείου στο μάθημα της Φιλοσοφίας ήρθαν αντιμέτωποι με δύο διαφορετικά μέσα επικοινωνίας (ένα βιβλίο και ένα τηλεοπτικό προϊόν), για να αντιληφθούν τις έννοιες της ουτοπίας και της δυστοπίας για τις μελλοντικές κοινωνίες.
Το πρώτο ήταν το βιβλίο του Τόμας Μορ "Ουτοπία" που κυκλοφόρησε στη Νεοτερική Ευρώπη τον 16ο αιώνα και περιγράφει την ιδανική κοινωνία στο μέλλον μέσω της κοινωνικής ισότητας, της δικαιοσύνης και της θρησκευτικής ανοχής. Το κείμενο αυτό επηρέασε τις μοντέρνες κοινωνίες μέχρι και τον 20ό αιώνα, οι οποίες θεωρούσαν ότι οι κοινωνίες θα βελτιώνονται στο μέλλον με τη συνειδητή αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται.
Το δεύτερο ήταν ένα επεισόδιο από τη γνωστή σειρά Black Mirror με τίτλο "White Bear" με σκοπό οι μαθητές/τριες να επεξεργαστούν το περιεχόμενο μιας δυστοπικής κοινωνίας, η οποία αντιμετωπίζει την έννοια της δικαιοσύνης μέσω της αξιοποίησης των φορητών συσκευών για τον εξευτελισμό του θύτη. Παρουσιάζει, λοιπόν, ανθρώπους να καταγράφουν καταδικασμένους στο Πάρκο Δικαιοσύνης με σκοπό να διαφυλάξουν το οπτικοακουστικό υλικό και να το διαμοιράσουν στους υπόλοιπους πολίτες.
Οι μαθητές έχοντας αντιληφθεί τις έννοιες ουτοπία και δυστοπία με βάση τη σύγκριση των δύο σχετικών δεδομένων που τους δόθηκαν, δημιούργησαν τα δικά τους προσωπικά κείμενα για τη μορφή της μελλοντικής κοινωνίας.