Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οι μαθητές της Α' Γυμνασίου ασχολήθηκαν με το ζήτημα, παρουσιάζοντάς μας κάποιες από τις πτυχές του. Έναυσμα για την έρευνά τους στάθηκαν οι ηρωίδες από το επιστολικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα. Το λογοτεχνικό κείμενο πραγματεύεται τον ρατσισμό και την κοινωνική απαξίωση που υφίστανται δύο κορίτσια, εξαιτίας του ότι η μια αποτελεί άτομο με κινητικά προβλήματα και η άλλη είναι αλλοδαπή.
Η πρώτη ομάδα παιδιών ανέλαβε να ορίσει την έννοια του ρατσισμού, αναλύοντας τις κατηγορίες του και προσθέτοντας παραδείγματα που φωτίζουν το φαινόμενο αυτό στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η δεύτερη ομάδα όρισε τις έννοιες μετανάστης-πρόσφυγας, τονίζοντας τη σημασιολογική διαφορά τους.
Η τρίτη ομάδα ασχολήθηκε αμιγώς με το ζήτημα των ΑΜΕΑ, παρουσιάζοντάς μας στατιστικές έρευνες σχετικά με το ποσοστό των ΑΜΕΑ σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Οι μαθητές μας μίλησαν για τις κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία, για τα δικαιώματά τους αλλά και για τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους και να κάνει ευκολότερη την ένταξη και την προσαρμογή τους στην καθημερινότητα. Στη συνέχεια, μας παρουσίασαν διάσημα πρόσωπα με αναπηρίες, τα οποία παρ’ όλες τις δυσκολίες, διέπρεψαν στον τομέα τους.
Μέσα από την έρευνα που έκαναν οι μαθητές, συνειδητοποίησαν ότι ο ρατσισμός αποτελεί ένα φαινόμενο-μάστιγα για την εποχή, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, πρότειναν λύσεις ενώ κι εμείς οι εκπαιδευτικοί παρατηρήσαμε για μια ακόμη φορά, με πόση ευαισθησία και ωριμότητα τα παιδιά προσεγγίζουν τέτοια κοινωνικά ζητήματα.