Στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση» οι μαθητές της α΄ Γυμνασίου της Βάρης ασχολήθηκαν πολυπλεύρως με τη μελέτη του έπους του Ομήρου «Οδύσσεια», αξιοποιώντας τους τομείς πάνω στους οποίους το έργο του περίφημου ραψωδού έχει ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή.
Σκοπός του project ήταν η απόδειξη της διαχρονικής αξίας των ομηρικών επών και η συνειδητοποίηση της αλώβητης δύναμης της λογοτεχνικής μας παράδοσης, η οποία τοποθετεί την αφετηρία της στον Όμηρο.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με την κάθε ομάδα να αντιπροσωπεύει από ένα επάγγελμα: ιστορικοί, ερευνητές, γεωγράφοι, ψυχολόγοι και κριτικοί τέχνης. Η κάθε ομάδα καταπιάστηκε με το αντικείμενο που της αντιστοιχούσε. Οι ιστορικοί ασχολήθηκαν με τη θέση που έχει το έπος στην Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας, οι ερευνητές με το ομηρικό ζήτημα, οι γεωγράφοι με τους σταθμούς διέλευσης του κεντρικού ήρωα, οι ψυχολόγοι με την ηθογράφηση των βασικών ηρώων και οι κριτικοί τέχνης με την επίδραση της Οδύσσειας στις διάφορες μορφές τέχνης.
Οι μαθητές αξιοποίησαν στο έπακρο τους «επαγγελματικούς» τους ρόλους και το αποτέλεσμα ήταν άκρως ενδιαφέρον.