Άραγε τα παιδιά διαβάζουν λογοτεχνία; Πόσο σημαντική είναι η λογοτεχνία και γιατί ένα παιδί θα πρέπει να την εντάξει ως έναν καλό φίλο στη ζωή του; Στην εποχή του Internet και των social media πόσο εφικτό είναι γονείς και δάσκαλοι να φανερώσουμε την αξία του εξωσχολικού βιβλίου και ιδιαίτερα της λογοτεχνίας;
Η συγγραφέας Ζωρζ Σαρή έχει πει πως «Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει και αυτό είναι το βιβλίο». Σαφέστατα το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο αγαθό, ένας πιστός φίλος του παιδιού. Ειδικότερα, το λογοτεχνικό βιβλίο είναι εκείνος ο φίλος με τον οποίο μπορεί να περάσει στιγμές χαλάρωσης. Να ταξιδέψει σε μέρη μαγικά και να ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες. Συγχρόνως, η λογοτεχνία είναι ένα εργαλείο στα χέρια του παιδιού, εργαλείο εξερεύνησης και ανάπτυξης των κοινωνικών του δεξιοτήτων, που θα το βοηθήσουν να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του αλλά και γεγονότα της καθημερινότητάς του, που άλλοτε φάνταζαν περίπλοκα. Οι συγκινήσεις που προσφέρει η λογοτεχνία, βιώνοντας έμμεσα κατορθώματα των ηρώων, βοηθά το παιδί να εμπλουτίσει τον συναισθηματικό του κόσμο, να γνωρίσει τον εαυτό του αλλά και τους ανθρώπους.
Το λογοτεχνικό βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Ανοίγοντάς το, το παιδί βλέπει άλλους πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες, παραδόσεις και έθιμα, πνευματικές κατακτήσεις και ανθρώπινα επιτεύγματα. Ένας καινούριος κόσμος γνώσης, ξεχωριστής από αυτή που του προσφέρει το σχολείο, ανοίγεται μπροστά του. Γίνεται ο ίδιος ταξιδιώτης σε άγνωστα μέρη, σκηνοθέτης της δικής του ταινίας. Η φαντασία και η σκέψη τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής αντίληψης και της δημιουργικής έκφρασης.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε και το πιο σημαντικό. Το λογοτεχνικό βιβλίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό μέσο ψυχαγωγίας, όχι μόνο για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για τους μεγάλους. Προσφέρει απλόχερα στον αναγνώστη αισθητική απόλαυση και συναισθηματική ικανοποίηση. Στους μικρούς μας φίλους ιδιαίτερα η λογοτεχνία είναι αρκετά γενναιόδωρη, καθώς συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκμάθηση γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Πλουτίζει τον παιδικό νου με καινούριες λέξεις και εκφράσεις με αποτέλεσμα την ομαλή ωρίμανση του παιδιού.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ας βάλουμε τα παιδιά στο πρώτο βαγόνι για το μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας. Αρκεί εμείς να τους δώσουμε το εισιτήριο… Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας έχει ανοίξει και υποδέχεται τους μαθητές μας!